Zelf je zwembad plaatsen

 

Laat een hovenier of grondbewerker komen

Er dient een gat gegraven te worden om het zwembad te plaatsen. 
De afmeting dient ca. 50cm breder en langer te zijn dan het zwembad. 
Afhankelijk van de grond kan er strak afgegraven worden of moet er gewerkt worden met een veilige helling. 
Handig is in ieder geval om aan een kant een stukje schuin af te graven zodat je daar een ladder tegenaan kunt leggen. Ideaal voor bij het leggen van de vloer. 

Het zwembad heeft een totale hoogte van ca. 151,2cm. De dikte van de vloer en eventueel de isolatie tel je hierbij op. Een betonvloertje van ca. 15cm dik is voldoende. Op deze vloer 5cm isolatie, dan zou het totaal komen op een diepte van 171cm. 

Een tip is van te voren de grondwaterstand te checken. 
Op het Dinoloket kun je deze opzoeken van een meetpunt bij jou in de buurt. Betrouwbaarder is een gat te graven met een grondboor van ten minste 175cm diep. Wacht 48 uur en meet de stand af met een houten lat. 
Zo kom je niet voor verrassingen te staan. In de winter en het vroege voorjaar is de grondwaterstand te hoog. 
Mocht het grondwater hoger staan dan de benodigde diepte, kun je overwegen om het zwembad iets hoger te plaatsen met een opstaande rand of om bronbemaling toe te passen. Als het net wel of net niet lukt, kun je met de grondbewerker overleggen om in een dieper gelegen stuk een pomp te plaatsen. 

De grond kan worden afgevoerd of in de tuin gebruikt worden. 

 

Graafmachine

 

Wel of geen betonvloer storten?

Een betonvloer storten mag. Dat is natuurlijk de aller sterkste ondergrond. Maar het kan simpeler. Een ondergrond van geotextiel en grind is voldoende. Voorzie het grind dan wel van een drainage. Mocht het zwembad om wat voor reden dan een keer leeg gepompt moeten worden, dan kan het grondwater weggepompt worden. Kies je voor een ondergrond van grind dan ontvang je van ons een document waarin de aanleg staat uitgelegd. 

Toch een betonnen vloer? 
Deze manier leggen we graag verder uit. Het storten van een betonnen vloer kun je natuurlijk uitbesteden, maar is zeker ook zelf te doen. 

Een betonvloer geeft een stevige basis aan het zwembad. Ook bij een betonnen vloer raden we aan een ‘simpele’ drainage aan te leggen. 

Een dikte van ca. 15cm beton is voldoende. Afhankelijk van het formaat bad is er 1 tot 2.5m3 voor de ‘small pools’ nodig. Voor de kleinste maten is dit nog met een betonmolen te draaien, maar je kunt het ook bestellen. Een betonwagen komt het brengen. Vraag een paar mensen met een kruiwagen en binnen een uurtje zal het erin zitten. 

Je begint met 4 (steiger-) planken. Hiermee maak je de bekisting. Maak de vloer aan alle kanten ca. 20 groter dan het zwembad. Zorg ervoor dat deze goed waterpas staan en de bovenkant gelijk mag komen met de bovenkant van de betonvloer. 

Leg plastic folie op de grond. Dit zorgt voor een minder snelle opdroging. 

Leg een betongaas mat volledig dekkend op enkele centimeters hoogte. Bijvoorbeeld op een paar stenen leggen om ervoor te zorgen dat het net mooi wordt ingestort. 

Tijdens het storten kun je met een trilnaad eventueel de lucht eruit trillen.

Als de bekisting volledig is gevuld kun je met een lat over de bekisting het beton afrijen. Als het goed is ligt deze dan mooi waterpas, maar check dit goed. Het is zeer belangrijk dat de vloer waterpas ligt. Dat zie je namelijk altijd. 
Mocht dit toch niet goed gelukt zijn, kun je met egaline een laag over het uitgeharde beton gieten om alsnog de vloer waterpas te krijgen. Hierdoor zal het bad wel enkele centimeters hoger komen te liggen. 

Tip. Is het zwembad voorzien van een bodemdrain, houdt hier rekening mee bij het storten van de vloer.

 

De bodem isoleren

Ga je een betonvloer storten? Dan kun je de bodem op een makkelijke manier isoleren. 
Het zwembad isoleren zorgt ervoor dat het water sneller opwarmt, de warmte vast houdt en het minder energie kost om het water op te warmen. 
Isolatie onder het beton (mee instorten) kan, maar denk aan de koudebrug aan de zijkanten. Het is ook een optie om isolatieplaten op de uitgeharde betonvloer te leggen. 

Dit kan met bijvoorbeeld XPS platen. Deze zijn drukbestendig en watervast. Verlijm de platen aan elkaar of zet ze vast met tape. 

Van de PP zwembaden kunnen ook de zijkanten geïsoleerd worden. Dit kan met dezelfde platen. Bestel je het erbij? Dan bevestigen wij de platen al rondom het zwembad. Waar we kunnen, is alles voorbereid voor een snelle en eenvoudige montage. 

Isoleren is zeker geen verplichting. Het kunststof en polyester zijn beide al isolerende materialen. 

 

Daar komt ie dan…

Als alle voorbereidingen getroffen zijn plannen we samen het transport in.
Wij leveren het zwembad met een trailer (zonder kraan) of met een vrachtwagen met kraan. Afhankelijk of ter plekke een kraan aanwezig is. 

Met een vrachtwagen die voorzien is van een kraan kunnen wij het zwembad plaatsen tot 10 meter van de vrachtwagen. Eventueel mag dit dus direct op de eindbestemming zijn (bijvoorbeeld net over de schutting) in het uitgegraven gat. Anders kunnen wij het zwembad op een tijdelijke bestemming, zoals de oprit plaatsen. 

Is er een kraan aanwezig om een verdere afstand te overbruggen? Dan zal de kraan het zwembad van de trailer afnemen. Het zwembad is voorzien van hijsogen en door zijn lichte gewicht makkelijk te tillen door een kraan. 

De kraan is net als de grondwerker het beste zelf te regelen. Alles is weer afhankelijk van de situatie thuis. Hoeveel meter, staan er bomen, moet hij over een huis, etc. Het klinkt vaak als een kostbare gelegenheid, maar voor ca. 200 euro is het al vaak voor elkaar. 

Tip. check van te voren of je nog overal bij kunt met het leidingwerk. 

 

De laatste stap, het afwerken

Als het zwembad staat moet het leidingwerk aangesloten worden en mag de pomp aangesloten worden op het net. Vervolgens mag het zwembad indien nodig nog even worden schoongemaakt. Daarna kun je het zwembad gaan vullen. Bij voorkeur vul je de bak net zo snel met water als dat je het gat rondom aanvult. 

Wij adviseren dit te doen met gestabiliseerd zand of grind. Gestabiliseerd zand is wit zand vermengt met cement. Het is niet nodig dit nat te maken of aan te drukken. Als het mengsel netjes rondom zit zal het door het aanwezige grondvocht zo hard worden als beton. Het creëert stevigheid. Het stabilisatie mengsel, ofwel stabilize, kun je bestellen bij dezelfde betoncentrale als waar je het beton voor de vloer hebt besteld. 

Aanvullen met gewoon zand kan ook, maar afhankelijk van de grondwaterstand loop je dus een risico met beschadigingen aan de bak. 

Als laatste stap mag het netjes afgewerkt worden. 
Gras rondom, een houten vlonder of liever randtegels? Het kan zoals je zelf wenst. Bestel je bij ons een hardhouten rand bij een PP zwembad, dan is ook deze voor gemonteerd. Randtegels zijn bij ons ook verkrijgbaar.